Dubrovnik või Split?

Selles on küsimus.

Kui me esimesel koroonasuvel Splitist tagasi tulime, olime kindlad, et Dubrovnikus peab ka ära käima. Sest Split oli nii ilus, pika promenaadiga linn. Palmide ja piltilusa vanalinnaga. Lisaks sõitsime teistesse linnadesse nagu Trogir, Omiš, Makarska. Matkasime Marjan mäel ka. Olime suures vaimustuses Horvaatiast. Muidugi suvel 2020 oli turiste vähe ja seega saime segamatult nautida nii Spliti kui ka selle läheda asuvaid linnasid. Samuti reisisime kahekesi, mitte kolmekesi. Väikese lapsega reisimine muudab palju ja ilmselt pole ka kogemused väga võrreldatavad, kuid siiski proovime.

Tulime Dubrovnikusse 2023 maikuu viimasel nädalal ja ametlik hooaeg polnud tegelikult veel alanudki. Lapadis polnud rannas isegi toole veel maha pandud ning üks rannakohvik oli veel remondis. Turiste Lapadis väga palju polnud, rohkem oli kohalikke peresid. Inimesi oli mõõdukalt, see väga meeldis.

Lapad väike promenaad
Lapadis on võrratu Šetnika jalgrada mööda kaljuserva imeliste vaadetega, mõndade restoranidega ning ujumiskohtadega.
Selline väga instagrammable kiik oli ka Šetnika jalgrajal.
Rand on kivine, soovitame sussid kaasa võtta/osta. Vesi oli meres mai lõpus külm.
Kohvikuid oli palju Lapadis, aga hinnad kaks korda kallimad kui meil.

Soovitame majutuse kindlasti Lapadi võtta, mitte Dubrovnikusse. Lapadist viib buss otse vanalinna, mis on väga mugav. Vanalinnas on liiga palju turiste ja kui lastega minna, siis Lapadis on kohe rand ligidal ja olemine mõnusam. Kindlasti pole mugav oma kohvritega Dubrovnikus kolistada ning ka parkimine on kallis. 10 eurot h. Kui muidugi parkimiskoha leiad. Neid nappis seal samuti. Seega kindlam on ööbida Lapadis airbnbs, kuhu saad rendiauto panna ja bussiga vanalinnas käia. Huvitav on ka see, et Dubrovniku vanalinnas on söömine odavam kui Lapadis. Seega kui soov väljas einestada, siis pigem seal. Aga ka Lapadis asuv Tuttobene pakkus veidi soodsamat toitu, kui seda kaasa osta. Seal olid imelised kebabiwrapid ja salatid.

Kohalike lastega mängimas. Lastel pole keelebarjääri. Peaasi, et mänguasjad on 🫠
Dubrovniku vanalinn. Müüridel käia ei saanud eriti, sest ei viitsinud vankrit vedada. Aga natukene nägime ikka.

Palju mõnusaid emotsiooni tekitas aga Lokrumi saar. Paabulinnud olid seal vabas looduses, lisaks ilus botaanikaed. Matkata saab ka, meie muidugi ei saanud vankriga täies mahus saart läbi käia. Veel on seal mõnus ujumiskoht, kohvik, park.

Lokrumi saarel
Saarel on ka filmitud Game of Thrones
Lapadi uus sadam.

Käisime ka paar korda Cavtat linnas. Seal oli ka veidi soodsam kui Lapadis. Einestasime ja jalutasime. Ujuda saab seal ka, randa pole, ent on tehtud ujumiskohad.

Cavtati jalutuskäigud
Vaated Cavtatis. Loodus on igal pool imeline. Ka muideks Cavtatist saab paadiga Dubrovnikusse. Ehk saab ka seal ööbida ja vajadusel Dubrovniku vanalinna seilata!
Cavtatis oli palju kohvikuid ja hinnad soodsad. Siin pildil üks kalleimaid kohti, interjöör oli ka imeline.

Aga millist sihtkohta siis valida? Üks suur pluss Dubrovniku valimisel on see, et sealt on lihtne Montenegrosse minna. Meie teine airbnb oli kohe lennujaama ja piiri lähedal ning minek oli polnud aeganõudev. Piiriületus läks kiirelt. ID-kaardiga saab olla Montenegros kuni 30 päeva. Meie läksime igaks juhuks passidega. Kehtib euro, ent Montenegro ise EL pole. Muidugi peab hoiatama kitsaste teede eest, sõit sinna oli ekstreemne veidi. Eriti kui peab teed andma ja tagurdama 🥲 Kahetsesime, et ei märganud ega osanud teisel nädalal hoopis Montenegros peatuda. Aga me polnud reisi broneerides kindlad, kuidas selle rendiautoga siis see minek on jne. Niisama minna ei saa, rendifirmale peab maksma, kui tahad piiri ületada.

Montenegro oli nii võrratu, et pilte ei märganudki eriti teha. Lihtsalt vau!!

Meie suureks lemmikuks on ikkagi Split. Dubrovnik oli kena, aga mingit erilist emotsiooni see ei pakkunud. Lisaks pole selle läheduses teisi linnakesi, mida avastada. Splitis seevastu küll. Dubrovniku peale kulutaks vaid healjuhul päeva kaks. Mitte rohkem, sest seal pole midagi erilist teha. Splitis oli imeline promenaad, kus jalutada ja aega veeta. Lisaks kõrvalasuvad linnad, kus oli samuti nii palju vaadata ja terveid päevi veeta, matkata ja ujuda.

Loe meie Spliti reisist SIIT

Leave a comment